SQL Server 2016 Preview hamarosan

A mai napon az MS Ignite keynote során Satya Nadella bejelentette az SQL Server 2016 verziót! A nyár folyamán lesz belőle publikus preview, ami bárki számára elérhető/letölthető lesz. A bejelentés során sok új és nagy horderejű funkciókra utaltak. Ezekből pár már publikus is, szóval elárulhatom :) , lássuk, hogy mik is azok:

  • Always Encrypted: ez az oszlop szintű titkosítás egy továbbfejlesztett verziója, ami annyit jelent, hogy nem az SQL Server tárolja a titkosításhoz szükséges kulcsokat majd, hanem az alkalmazás. Érdekes koncepció, erre nagyon kíváncsi leszek a preview-ban.
  • Stretch Database: itt egy érdekes megközelítése van az adatok tárolásának. Ahogy növekszik az adatmennyiségünk, mindig probléma ezeknek a tárolása, mentése, illetve a lekérdezések teljesítménye. Ezekre jelenleg is van több megoldás, mint például particionálás, elosztott adatbázisok, storage tiering, stb. Ebben az esetben azonban az Azure kerül bevonásra, azaz a régi adataimat tehetem Azure alá, míg a napi munkához szükséges adatomat a helyi szerveren tartom. Amennyiben az árazás megfelelő, versenyképes lesz az on-premis storage fenntartási költségeihez képest, akkor érdemes elgondolkodni. Itt nekem pár kérdés felmerül: hogyan és mikor jön vissza adat az Azure-ból? Mennyire lesz transzparens a megoldás? A query optimizer mennyire veszi ezt figyelembe? stb.
  • Real-Time Operational Analytics & In-Memory OLTP: itt az analitikai lekérdezéseken van a hangsúly, a columnstore indexek esetén már van in-memory, illetve az in-memory OLTP esetében várható teljesítmény növekedés.
  • Built-in Advanced Analytics, PolyBase and Mobile BI: nagyjából kijelenthetem, hogy az R integrációról van szó az SQL Server szolgáltatásba.
  • Native JSON: ez egy régen kért feature, ami végre bekerült :) Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy adatbázisokban a JSON/XML nem megoldás mindenre. Kb ugyan azokat a reakciókat váltotta ki bennem, mint anno az XML adattípus. Nagyjából a következő tweet elmond mindent, amire itt gondolok :) 
  • Row-Level Security és Dynamic Data Masking: Az RLS már Azure alatt elérhető, most az on-premise termékbe is bekerült. Ezzel a megoldással elég jó lehetőségünk van az adatok szigorúbb, jogosultság alapú elérés engedélyezéséhez. ez egy olyan feature amit már régen vártam személy szerint, eddig mindig nekem kellett megírni ezeket. Kíváncsian várom a  részleteket, hátha nem kell többet ilyet megírnom :)
  • SQL Server Enterprise Information Management (EIM): szép hangzatos neve van, de még nem tudjuk, hogy pontosan mit is jelent :)
  • Analysis Services teljesítmény javítások.
  • Gyorsabb hibrid mentések (Azure-ba on-premis szerverről és visszafele).
Amint elérhető (és publikálható) a többi feature, idő függvényében, megpróbálok részletesen is írni azokról.

Az angol cikk, ami alapján írtam a bejegyzést a ezen az oldalon érhető el.


Comments (1) -

Kovács Zsolt 5/7/2015 9:09:37 PM

Köszi az infót!
Ezek közül engem csak a Native JSON mozgat meg, de remélem lesz még benne olyan fejlesztés, ami miatt érdemes lecserélni a 2012 és 2014 verziókat.

Add comment