SQL Server Management Studio 17.3 újdonságok

A mai napon megjelent a legújabb Microsoft SQL Server Management Studio, ami innen le is tölthető. Van pár érdekes újdonság, amire szeretném felhívni a figyelmet:

  • XE Profiler 
  • Import flat file wizard

Talán ez a két új funkció a legérdekesebb a sok hibajavításon túl. Lássuk is.

XEvent Profiler

Ez egy régen várt eszköz, ami a hagyományos SQL Server Profiler-t hivatott kiváltani. Eddig sem volt lehetetlen alkalmazni az Extended Events-et, de így azért könnyebb, vagy mégsem? :) Lássuk.

Jogosultság

Az SQL Server Profiler használatához egy szerver szintű jogosultság, az ALTER TRACE volt szükséges, itt már az ALTER ANY EVENT SESSION szükséges, de ez sem minden esetben elegendő önmagában. Ezt most tegyük félre és nézzük mire is jó.

Használat

A használata hihetetlenül egyszerű és éppen ezért veszélyes is tud lenni, de ne szaladjunk előre :). Indítsunk el egy SSMS-t, majd csatlakozzunk egy SQL Server példányhoz. Ez elvileg SQL Server 2008-2017 lehet, de nincs letiltva a korábbi verzió sem. Itt fontos megjegyezni, hogy az Exteneded Events az SQL Server 2008-as verziótól jelent meg, tehát korábbi verzió esetén nem is működhetne, ott marad a jó kis SQL Server Profiler.

Csatlakozás után láthatjuk, hogy van egy új menüpont az SQL Server Management Studio-ban.

Látható, hogy két lehetőség van:

  1. Standard: ez megegyezik az SQL Server Profiler Standard template által gyűjtött adatokkal, de már XE alapokon.
  2. TSQL: ez szintén a Profiler ugyan ilyen nevű template beállításaival egyezik meg.

Egyszerűen dupla kattintással bármelyiken elindul egy XE Session, amiből streamelve jön is a sok adat:

Ha jobban megnézzük, akkor látható, hogy elindult egy XE Session, ami QuickSession<name> névre hallgat, ahol a name helyére Standard vagy TSQL van írva.

Vajon mi történik, ha leállítom, bezárom az XE stream-et? Hát ez az érdekes. Sajnos az XE session nem áll le, hanem ott marad. Fontos, hogy a munka végén ez is leállításra kerüljön, felesleges erőforrásokat ne használjunk el.

Amint létrehozta az SSMS az XE Session-t, azt mi is tudjuk állítgatni, hozzá tudunk adni vagy el is tudunk venni azokból az eseményekből, amiket nézni szeretnénk. Szerintem ez egy szuper eszköz, sokkal hasznosabb és kevesebb erőforrást használ, mint a trace, azaz a Profiler.

Import Flat File wizard

Eddig is lehetett mindenféle importálást végezni az SSMS segítségével, de olyan sok mindent kérdezett, hogy sokszor nem sikerült :). Ennek a helyébe jön ez az új eszköz, amivel egyszerűen, "felesleges" kérdezgetések és beállítások nélkül is lehet ilyet.

Ezt a funkciót az adatbázison jobb gombot nyomva a Tasks --> import Flat File menüpontra kattintva érhetjük el.

Ezek után "üdvözöl a varázsló" :)

A következő oldalon meg kell adni a file elérési útját és majd a tábla nevét, amit szeretnénk.

Majd betölt egy előnézetbe adatokat a következő oldalon.

A következő oldalon pedig módosítani lehet, szükség szerint, az adattípusokat is.

A végén kapunk egy összefoglalót és bent is vannak az adatok :).

Azért ez a két új funkció nem is olyan rossz, sok esetben megkönnyítik a napi feladatokat. 

A teljes lista a fejlesztésekről, javításokról és a támogatott környezetekről, az aktuális verzióhoz, a letöltési oldalon megtalálhatóak.

 

Add comment