SQL Server 2019 bejelentés + CTP

Ma az Ignite konferencián bejelentették az SQL Server 2019 verziót, aminek a publikus CTP-je elérhető a  http://www.microsoft.com/sqlserver2019 oldalon. 

Újdonságok röviden

Talán a legérdekesebb az Apache SparkTM and Hadoop Distributed File System (HDFS) integráció, amivel "big data cluster" építhető. Erről a Microsoft további, részletes információkat fog adni a jövőben. Én nem ezekre fókuszálnék, hanem a core database engine szolgáltatásokra, újdonságokra:

  • Intelligent Query Processing: az SQL Server 2017-ből ismert AQP további szolgáltatásokkal bővült.
  • Persistent memory support: itt az NVDIMM modulokra van utalás. SQL Server 2016-os verziótól lehetett egy olyat csinálni, hogy a tranzakciós log tail része egy ilyen DAX filerendszerre formázott modulon van, ezzel a tranzakció áteresztő képesség növekedett. Ettől a verziótól már nem csak ez, hanem teljes adatbázisok is kerülhetnek ilyen modulokra.
  • Lightweight query profiling: ezzel a futási tervek elemzése lehet könnyebb, hasonló, mint a Live Query Statistics.
  • Always Encrypted with secure enclaves: ez egy kiterjesztése az SQL Server 2016 verzióban bevezetett Always Encrypted szolgáltatásnak. Lényegében további védelmet ad (szoftveres és/vagy hardveres) malware és magasabb jogosultságú felhasználókkal szemben.
  • Data Discovery and Classification: gyakorlatilag új metaadatok az adatok osztályozásához, illetve megfelelőség kezelésekhez, mint pl. GDPR, PCIDSS.
  • Resumable online index: SQL Server 2017-ben az index rebuild volt megállítható, mostantól a létrehozás is.
  • SQL Graph fejelsztések: T-SQL MERGE és edge constraint
  • UTF-8 támogatás: :) 

Ezen túl van még elég sok (van ami még nem publikus :)), az érdekesebbekről külön bejegyzést is fogok írni.

A kedvencem: mostantól már Java kód is futtatható, mint ahogy a 2016-tól R, 2017-től a Python is bekerült :) Vajon mi lesz a következő ;).

 

Comments (1) -

Hogy mi a következő? JS, PHP, majd a szuahéli. Melyik a legdurvább? Laughing

Add comment