IOPS kalkulátor

Készítettem egy egyszerű kalkulátort, amely megmutatja, hogy a felhasználni kívánt lemez várhatóan mekkora IOPS terhelést fog tudni kiszolgálni. Az alábbi dolgokat kell megadni a Disk Data résznél:

  • Avg. Read Seek Time (ms): Ez az az időtartam, amennyire szükség van, hogy az adatátvitel – olvasási művelet – elkezdődhessen.  A lemez gyártójának dokumentációjából juthatunk hozzá. Egy HP EG0300FBDSP lemeznek pl. 3.6 ms.
  • Avg. Write Seek Time (ms): Ez az az időtartam, amennyire szükség van, hogy az adatátvitel – olvasási művelet – elkezdődhessen. A lemez gyártójának dokumentációjából juthatunk hozzá. Egy HP EG0300FBDSP lemeznek pl. 3.6 ms.
  • Average Latency (ms): Ez az az időtartam, amennyire szükség van, hogy a lemez írni/olvasni szándékozott felülete odaforduljon az író/olvasó fej alá. A lemez gyártójának dokumentációjából juthatunk hozzá. Egy HP EG0300FBDSP lemeznek pl. 3 ms.
  • Required IOPS: mekkora IOPS teljesítményt várok el/van szükségem.
  • Read%: olvasási műveletek százalékban (írás + olvasás = 100%)
  • Write%: írási műveletek százalékban (írás + olvasás = 100%)
  • RAID Level: RAID szint, amit használok/használni szeretnék.

Az eredmény – Result – részen, az alábbi információk állnak majd rendelkezésre:

  • Estimated IOPS / Disk: egy lemezre jutó becsült maximum IOPS.
  • Real Required IOPS: az írási/olvasási műveletek arányában és a RAID szint figyelembevételével számított szükséges IOPS mértéke az elvárthoz képest.
  • # of disks required: a szükséges lemezek száma a tényleges IOPS mértékének és az egy lemezre jutó érték figyelembevételével.

Az adatok tájékoztató jellegűek, nem teszek külön különbséget a RAID10, RAID01 és a RAID1 szintek között, illetve nem veszem figyelembe a számításnál a triple mirrror és a RAID10 minimum lemezek számát sem, sem nem kerekítem a lemez számokat.

Mind forgó alkatrésszel, mind SSD lemezekre alkalmazható, utóbbi esetben az elektronika késleltetési időkkel kel számolni, ami az esetek többségében nem ms, hanem µs, így ennek megfelelően kell beírni az értékeket: 1µs = 0.001 ms.

A tizedes elválasztó a . (pont).

Disk Data


Result



A fenti példa értékeket behelyettesítve, 1000 elvárt IOPS értékkel, 50/50% írási/olvasási arány és RAID1 figyelembevételével meglepő módon csak 151,52 IOPS értéket kapunk a lemezhez. Ez igencsak kevésnek tűnik, és sokszor az is ;-). Az írás/olvasási arány és a RAID szint miatt legalább 1500 IOPS kellene a megadott 1000-hez, amit legalább 10 – igen, igen, jól írtam tíz  –  ilyen lemezből lehetne összehozni.

Add comment