SQL Server Modern Servicing Model

SQL Server 2017-es verziótól megváltozik a Servicing Model. Ezt Pedro Lopes írta az SQL Server Release Services blogon. De mit is jelent ez? 

SQL 2016 és korábbi verziók

Alapvetően 5 év a Mainstream support, amikor is mindenféle frissítések jönnek: 

  • RTM: ez ugyan nem frisstíés, ez az alap verzió a kiadás után
  • CU: Cummulative update, ez az RTM vagy egy SP után egy közbenső release. A Microsoft álláspontja, hogy az SQL Server 2014+ verziókhoz kiadott CU-k már olyan teszteken esnek át, hogy nyugodtan fel lehet rakni ezeket (na persze :))
  • Hotfix/QFE: ezek olyan, általában biztonsági javítások, amelyek telepítése egy-egy komolyabb, sűrgősen megoldandó problémát hivatottak javítani (pl: SSL)
  • SP: Service Pack, egy adott verzió esetén ez egy major release, ami akár nagyon komoly változásokat is okozhat a termékben, mint pl. az SQL Server 2016 SP1, amelynél a teljes fejlesztői eszközkészlet az Express verziótól, az Enterprise verzióig elérhető. Igen, akár a particionálás vagy az in-memory is :)

Ezeket már itt is leírtam egyébként.

Ez a model a következő módon néz ki:

  • 0-5 évig Mainstream Support: itt a funkcionális és biztonsági frissítések CU-ban, illetve az utóbbi még GDR-ban kerül kiadásra.
  • 6-10 évig Extended Support: itt már csak biztonsági frissítések vannak, illetve a kritikus hibák javítása történik meg. Elvileg új funkció már nem kerülhet be.
  • 11. évtől Premium Support van csak, ami külön fizetős szolgáltatás. Azért ennyi idő alatt annyit változik a technológia, hogy már bőven megérett egy upgrade.

Figyelmeztetés: minden frissítés esetén, éles környezetre való telepítés előtt, egy átfogó tesztelés kell megelőzzön. Ezzel csökkenthető egy esetleges probléma felmerülésének kockázata! nagyjából.

SQL Server 2017 és újabb verziók

Eddigiekben 2 havonta jelentek meg kb. a CU-k. Innentől kezdve ez az első 12 hónapban havi szinten, majd a következő 4 évben negyedévente jelennek meg a Mainstream Support időszak alatt. Van pár kollégám, akik azt mondogatták és mondják is, hogy majd az SP1-nél kezdenek el foglalkozni egy-egy termékkel. Hát itt, akkor legyen ez a 12. CU :) De komolyra fordítva, azért vannak ennek előnyei is. Hamarabb tud egy-egy új funkció kijönni, illetve gyorsabban "foltozható" egy-egy biztonsági hiba is. Arról nem is beszélve, hogy ezzel kicsit könnyebb lehet a helyzet bizonyos esetekben, pl.: nem kell egy komplett upgrade egy új funkció miatt, ami lássuk be nem kockázatmentes. Volt pár érdekes upgrade/migrációm, emlékszem egyre, amikor reggel fél hétkor vakartam a jeget a kocsiról, mert addigra végeztünk a tervezett éjfél helyett :)

Szóval, innentől kezdve az RTM mindig az alap, arra megy fel az összes CU, azaz nincs innentől olyan hogy SPx CUy, csak RTM + CUy lesz.

Más: van egy új funkció az SQL Server 2017-ben, ami a clr strict security (erről még majd írni fogok). Ez már nem csak a 2017-es verzióban van benne, hanem az SQL Server 2014-es verzióra is kikerült egy CU-val!!! (egész pontosan SP2 CU6) Sőt, nem csak erre, de nekem itt okozott egy kis problémát :), ellenben a tesztek alatt kiderült és megléptük, amit kellett ahhoz, hogy felmenjen ez a frissítés.

Valaki elolvassa még rajtam kívül a teljes release notes-ot minden CU-hoz vagy csak én vagyok ennyire alapos/elvetemült :) ? 

 

Comments (3) -

Szóval, akkor most ha 2 év múlva fel akarok telepíteni egy newest release SQL 2017-et, akkor felteszem az RTM-et és utána huszonvalahány CU-t!!?? Ahelyett, hogy feltennék két SP-t? Szerintem azért az SP-k mégiscsak kellenének.

János Berke 11/2/2017 9:49:37 AM

Nem, ez cummulative update, azaz az alap az RTM lesz, és a CU mindig tartalmazza az összes előzőt is. Eddig volt az SP mint új alap, ott sem kellett miniden CU-t egymás után feltenni.azonban ha ráérsz, miért ne Smile

Kovacs Zsolt 10/20/2017 11:58:03 AM

Nem csak Te. Bár gyanítom Te többször teszed meg ezt, mint az átlag DBA Smile

Add comment